Perjalanan Warisan Ibu
Warisan Ibu diasaskan oleh Che Azizah Sulaiman, beliau merupakan seorang yang sangat menggemari menyediakan juadah makanan kepada tetamu, bakat dan minat ini berputik apabila beliau menemani suaminya ke Amerika Syarikat yang meneruskan pengajiannya, Disinilah beliau memulakan menyediakan pelbagai jenis makanan tradisional di negara orang seperti nasi dagang dan lain lain .
Sekembali ke Malaysia, beliau meneruskan minatnya dengan menerima tempahan dan menyediakan juadah dari rumah. Beliau merupakan suri rumah dengan 6 orang anak pada ketika itu. Beliau sering mendapat tempahan untuk menyediakan makanan ala Kelantan seperti Kuih Tepung Pelita , Nasi Dagang dan Nasi Kerabu


Perniagaan Restoran
Sekitar tahun 2000, Beliau bersama anak lelakinya telah memulakan perniagaan restoran di sekitar Shah Alam, Restoran pertama beliau bersama anaknya bernama Restoran Idaman Berkat yang terletak di depan pintu masuk Stadium Shah Alam, Tidak lama kemudian sekitar tahun 2006, beliau dan anaknya telah menukar lokasi kedai di seksyen 13 Shah Alam dan menamakan restoran baru beliau dengan nama Restoran Dhiafah.